Jedz dla dwojga, nie za dwoje

Jedz dla dwojga, nie za dwoje

Jedz dla dwojga, nie za dwoje

Nasze mamy i babcie mówiły: “Musisz jeść za Was dwoje” i teoretycznie miały rację. Składniki odżywcze niezbędne dla rozwijającego się płodu pochodzą z organizmu przyszłej mamy. I rzeczywiście, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze rośnie, ale nie dwukrotnie. W zupełności wystarczą 2-3 dodatkowe porcje żywności. Byleby to nie były słodkie i słone przekąski czy też fast foody. 

DIETA W CIĄŻY

Poniżej lista ogólnych zaleceń dla kobiet w ciąży:

  1. Pamiętaj o różnorodności i urozmaiceniu diety – ważne aby Twoja dieta była różnorodna, w szczególności bogata w witaminy i składniki mineralne, lecz nie w tłuszcze lub cukier

  2. Nie rezygnuj z żadnego posiłku – jedz regularnie wszystkie posiłku w ciągu dnia

  3. Jedz warzywa i owoce – jedz szczególnie sezonowe warzywa i owoce, jako dodatek lub przekąskę

  4. Jedz produkty zbożowe – stanowią główne źródło energii i witamin oraz składników mineralnych i błonnika pokarmowego 

  5. Pamiętaj o białku – białko jest niezwykle ważne dla rozwijającego się płodu. Dobrym źródłem białka stanowią mięso, ryby, mleko, jaja, warzywa strączkowe. Ważne abyś unikała surowego mięsa, ryb, jaj oraz niepasteryzowanego mleka

  6. Pamiętaj o błonniku – dzięki niemu unikniesz zaparć, które często towarzyszą kobietom w ciąży

  7. Pamiętaj o wodzie – minimalna ilość wody dziennie to 1 litr. 

  8. Nie rezygnuj z mleka i produktów mlecznych – włącz do swojego codziennego menu mleko, jogurty, sery czy maślanki

  9. Kontroluj spożycie ryb – wybieraj ryby z połowów oceanicznych, np łosoś, śledź, makrela czy sardynki. 

  10. Wybieraj dobrej jakości tłuszcze – wybieraj oleje roślinne, np rzepakowy, sojowy, lniany czy też oliwę z oliwek

  11. Pamiętaj o aktywności fizycznej – jeśli nie masz przeciwwskazań do aktywności fizycznej to pamiętaj o niej codziennie. Może to być spacer lub ćwiczenia w zaciszu domowym

  12. Stosuj suplementy po konsultacji z lekarzem prowadzącym – 

  13. Stosuj abstynencję – pamiętaj, że spożywanie alkoholu przez kobietę w ciąży może prowadzić do rozwoju Płodowego Zespołu Alkoholowego

  14. Ogranicz spożycie słodkich napojów oraz kofeiny – przyjęło się, że w ciąży kobieta może spożyć 200 mg kofeiny dziennie. W filiżance kawy mielonej znajduje się ok 75 mg kofeiny, a kawy rozpuszczalnej w tej samej filiżance do 120 mg kofeiny. Szklanka czarnej herbaty ekspresowej zawiera do 40 mg kofeiny.

  15. Ogranicz słodycze i fast foody – są to produkty, które mogą pojawić się na Twoim talerzu okazjonalnie, szczególnie jeśli przed ciążą borykałaś się z nadwagą