FAKT: MLEKO I PRZETWORY MLECZNE są jednym z ważniejszych źródeł pełnowartościowego białka a także dobrze przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B oraz laktozy
MIT: NIE MA przekonujących badań na temat ZALEŻNOŚCI POMIĘDZY UPODOBANIAMI SMAKOWYMI MATKI A PŁCIĄ DZIECKA. Dieta w ciąży powinna być urozmaicona o dobór produktów. Kobietom w ciąży często zmieniają się upodobania SMAKOWE, lecz przypisuje się je bardziej fizjologii ciąży i hormonom aniżeli płci dziecka
FAKT: Podczas ciąży nie zaleca się STOSOWANIA DIET ELIMINACYJNYCH służących zapobieganiu wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Nie znane są badania nad skutecznością takich metod.
FAKT: Coraz więcej jest dowodów na to, że DZIECI MATEK OTYŁYCH, zwłaszcza tych, które jedzą głównie fast foody, MAJĄ NADMIERNY APETYT. Wynika to prawdopodobnie Z PRZEPROGRAMOWANIA PODCZAS ŻYCIA PŁODOWEGO ich mózgowych ośrodków regulujących łaknienie.
MIT: Mitem jest, że samo stosowanie soli jodowanej pokrywa zapotrzebowanie na jod w ciąży. Źródłem tego pierwiastka są ryby morskie, naturalne wody mineralne i źródlane zawierające jod, mleko i produkty mleczne.
FAKT: Źródłem DHA w suplementach dla kobiet w ciązy są OLEJE RYBNE lub algowe. Oleje rybne parametrami jakościowymi są zbliżone do algowych. Wynika to z tego, że olej rybny jest dokładnie oczyszczony w procesie produkcji, dlatego też jakość finalnego produktu jest porównywalna do preparatu z oleju algowego.
MIT: Nie ma uzasadnienia stwierdzenia, że w okresie ciąży nie należy spożywać mleka ze względu na większe ryzyko wystąpienia alergii u dzieci. Dotychczas nie ma jednoznacznych dowodów świadczących o związku przyczynowo-skutkowym pomiędzy spożyciem mleka a wystąpieniem chorób o podłożu autoimmunologicznym.
FAKT: Eliminacja mleka i przetworów mlecznych w ciąży jest wskazana tylko w sytuacji zdiagnozowanej alergii czy nietolerancji pokarmowej, lecz zawsze po konsultacji z lekarzem i ustaleniu z dietetykiem produktów zastępczych oraz ewentualnie suplementacji.
Bądź na bieżąco z informacjami i dodanymi kursami, miej także realny wpływ na wybieraną tematykę do kursów